Fantasie

„Ik mag geen aardbeien van de dokter”, zegt Jules met een stalen gezicht als ik hem een bakje voorschotel. „Oh, waarom niet?” vraag ik. Ik ben toch nieuwsgierig, aangezien ik vrijwel zeker weet dat hij geen dokter meer gezien heeft sinds het gat in zijn hoofd, bijna twee jaar geleden.„Dan krijg ik last van m’n knie”. „Jaja. En hoe weet je dat dan?” probeer ik. „Nou, ik had laatst aardbeien gegeten bij oma…” Hij laat een stilte vallen en kijkt ernstig. „En toen is het begonnen”.

Mijn oudste (5) heeft een grenzeloze fantasie.
Of moet ik zeggen: Mijn oudste liegt alsof het gedrukt staat.

Zijn hond Lola slaapt naast zijn bed, krijgt bakjes water en wordt regelmatig uitgelaten. Hij rijdt volleerd paard – altijd net als ik even boven de was aan het doen ben – op een viervoeter die toevallig voorbij liep. En hij mag geen broccoli van de tandarts.
Op dit moment doorzie ik nog wel alles, vermoed ik. Maar zijn fantasiewereld stopt niet buiten ons huis. Mijn zusje vraagt nog met een knipoog of ik een beetje blij ben met onze nieuwe cavia’s/konijnen/schildpadden. En de meesten hebben wel zo hun vermoedens over Lola (al weet niet iedereen dat ze er in het echt uitziet als mijn snelbinder, vastgemaakt aan een stuk touw).
Maar laatst nam de juf mij apart met de vraag of het klopte dat Jules sinds kort een bril heeft.
Ik had blijkbaar afwezig „Ja hoor” gezegd toen hij vroeg of hij mijn 20-jaar oude bril mee naar school mocht nemen, maar kon niet vermoeden dat hij hem op zou zetten en de hele dag zou ophouden. „Moet je die van de dokter op?” had de juf gevraagd. En hij had ja geknikt. Later had hij op de naschoolse opvang uit zichzelf gezegd dat hij de bril van de dokter op moest. Al had de leidster bij het zien van het vrouwelijke jaren ‚90 montuur wel zo haar twijfels gehad.

Ik hou het maar op onschuldige, heerlijke fantasie, om vooral te koesteren. Behalve als het mijn beurt is om Lola in de stromende regen uit te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>